Kopen in Estepona? Gastblog Mr Tom van Wees

#VisitEstepona

De meeste vragen die ik de laatste tijd krijg gaan over erf- en successierecht en over de waardeontwikkeling van onroerend goed hier aan de kust. 

Om maar met erfrecht en successierecht te beginnen: het simpelste en zinnigste dat daarover gezegd kan worden is, dat het behoorlijk ingewikkeld is. Het is bij uitstek materie om een specialist voor op te zoeken. Zoals zo vaak het geval is bij het inschakelen van een specialist, kost het eerst geld, dat veel later pas iets oplevert, meestal in de vorm van (belasting/successierecht)besparing. Maar als de adviezen goed zijn (of waren), kan het ook substantiële besparingen opleveren, vermogens in stand houden, voorkomen dat er noodgedwongen iets verkocht moet worden om het successierecht te betalen, of andere ellende waar je niet op zit te wachten.

Voor deze materie, die tegenwoordig veelal gevat wordt onder de term (Internationale) Estate Planning, kunt u terecht bij uw notaris, financieel adviseur of soms ook bij uw eigen bank. Voor de iets fortuinlijker gefortuneerden, zijn er hier aan de kust ook zeer goede mogelijkheden bij de (Nederlandse) banken, die zich profileren met hun “Private Banking” afdeling. Enige vrij besteedbare pecunia zijn wel een voorwaarde, maar dan krijgt u ook toegang tot een hoeveelheid informatie, advies en eventueel zelfs strategieën, die hun weerga niet kennen. 

Tijdens mijn studie heb ik een heel bijzondere medestudent leren kennen. Hij heet Godfried en dat is niet voor niets. Hij lijkt in alles op zijn beroemde naamgenoot Godfried Bomans. Ik heb het hem nooit gevraagd, maar ben er van overtuigd, dat hij de kleren en schoenen draagt, die zijn vader en grootvader ook gedragen hebben. Bij hem thuis werd over alles (in verschillende talen) gepraat, behalve over geld. Hij heeft mij wel eens verteld, dat geld in zijn familie geen item was; er werd -door de hoge functies- wel geld verdiend, maar zo weinig mogelijk uitgegeven. Van wat er overbleef, werden kwaliteitsaandelen en onroerend goed gekocht  en er werd nooit iets verkocht. Het adagium was:”Kwaliteit gaat lang mee…”.  Hij deed drie studies tegelijk, niet dat hij daar ooit iets mee wilde, maar uitsluitend omdat hij ze interessant vond. Toen zijn vader overleed en hij min of meer geroepen werd het familiekapitaal te gaan beheren, deed hij in een minimum tijd een studie economie, die hij cum laude afrondde. Vervolgens verveelvoudigde hij, geholpen door een onroerend goed en een aandelen hausse dat familiekapitaal. Hij heeft op mij nooit de indruk gewekt, ook maar één dag in zijn leven te hebben gewerkt, maar die vermeerdering van het familiekapitaal was toch behoorlijk indrukwekkend.

Tot mijn grote plezier heeft hij ons in het afgelopen jaar een aantal malen met een bezoek vereerd. Hij heeft niet alleen een grote voorkeur voor heerlijke wijnen, maar is ook een zeer goede en uiterst enthousiaste kok, die het leuk vindt om voor ons te koken. Maar zijn bezoeken hebben een belangrijkere reden. Op basis van een groot aantal gegevens is hij er flink van overtuigd, dat hier in het Zuiden van Spanje momenteel de beste investeringskansen in onroerend goed liggen. En dus koopt hij -selectief- maar gestaag in. En u begrijpt, dat wij hem daar graag bij helpen! 

Dus als mij gevraagd wordt hoe ik de waardeontwikkeling van het onroerend goed hier in het Zuiden van Spanje zie, dan denk ik even aan Don Antonio en Godfried en antwoord dan steevast: “…op de korte termijn heb ik geen idee, maar op tien jaren basis ben ik er rationeel van overtuigd, dat de prijzen minimaal zullen verdubbelen; emotioneel kan ik het niet geloven, maar rationeel ben ik er volledig van overtuigd!”.
En daar probeer ik dan zo serieus mogelijk bij te kijken.

Kopen in Estepona? Gastblog Mr Tom van Wees 1

Mr Tom van Wees
Edificio Jacaranda 304
Avenida Litoral 7
E-29680 Estepona

https://www.verygoodestates.com/nl/
e-mail: tomvanwees@verygoodestates.com
T: +34 952 80 88 80

#VisitEstepona

Chiringuitos

Hoeveel Beach bars ken je in Estepona?

Estepona Hiking Gibraltar view

365 dagen per jaar outdoor

Wandelen, fietsen, golfen, paardrijden, zwemmen, padel, surf & paddle…

Madubar Estepona

Ontelbare restaurants & bars

Ook al verblijf je maandenlang in Estepona, je kunt elke dag iets anders proeven!

Pin It on Pinterest